Omagierea personalității și a operei lui Grigore Vieru este o datorie a tuturor vorbitorilor de limbă română și această datorie poate fi împlinită în fiecare zi.
Asociația Culturală Feed Back din Iași, împreună cu partenerii săi, vreme de 15 ani, organizează unul dintre cele mai prestigioase festivaluri ale culturii românești, Festivalul Grigore Vieru. Editorii și scriitorii Filomena și Daniel Corbu sunt inițiatorii și neobosiții truditori ai acestui grandios festival.
În perioada 16 – 19 Mai 2023, a avut loc ediția a-XV-a a Festivalului Grigore Vieru, la Iași, Chișinău și Cahul, cu participarea oficialităților acestor orașe, a personalităților culturale, academice și pedagogice, a oaspeților invitați și mai ales a tinerilor și copiilor.
Au avut loc ample spectacole, conferințe, lansări de carte, gale de premiere, dezbateri și, în mod deosebit, s-a recitat și cântat din opera marelui Grigore Vieru.
La realizarea ediției din acest an au participat: Asociația Culturală „Feed Back” Iaşi, Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” Chișinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Direcția cultură a Primăriei Chişinău, Primăria Iași, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Academia de Științe a Moldovei, Direcția învățământ Cahul, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ateneul Național din Iași, Consiliul Raional Cahul.
Festivalul a început Marți 16 Mai la Iași, la Palatul Braunstein, Galeriile Cupola.
Filomena și Daniel Corbu au fost înconjurați la acest debut de ediție de către: primarul Mihai Chirica, academicianul Mihai Cimpoi, președintele USR Iași, Cassian Maria Spiridon, poeții Ștefan Mitroi, Nichita Danilov, Nicolae Busuioc, Vasile Fluturel, Paul Gorban, Tudorel Hatmanu, Mihai Pricop, Valeriu Barbu, apoi, distinsele doamne: Claudia Balaban, Eugenia Bejan, Rodica Rodean, Laura Hant, Elisabeta Mitroi, Elena Fluturel și încă multe alte personalități.
Călin Vieru, fiul marelui poet Grigore Vieru, a participat la întregul festival, contribuind cu smerenie și recunoștință la păstrarea vie a memoriei și operei tatălui său.
Tinerii liceeni au prezentat un recital din opera lui Grigore Vieru, apoi au fost conferite premii pentru carieră și pentru promovarea culturii și limbii române peste hotare.
Sala fostului cinema Victoria, în Piața Unirii din Iași, în seara zilei de Marți, 16 Mai, a fost arhiplină, peste opt sute de participanți, preponderent copii, adolescenți, tineri și… ”cei de mai multă vreme tineri”!
Intitulat ”Scrisoare din Basarabia”, spectacolul a fost deschis de către copii. Elevi ai liceului Prometeu Protalent din Chișinău au electrizat sala cu un emoționant aranjament muzical și recitativ din opera lui Grigore Vieru. Actrița Daniela Nane a dat voce în mod magistral poeziei lui Grigore Vieru, după care… atenție!
Nicu Alifantis și trupa Fragile Band, compusă din muzicieni de cea mai înaltă clasă: la contrabas Adrian Flautistu, pianistul Lyuben Gordievski, chitaristul Răzvan Mirică și violonistul Mihai Neniță, au evoluat pe scenă la modul superlativ. A fost pur și simplu un experiment reușit și o performanță muzicală memorabilă.
Miercuri, 17 Mai, a fost cea de-a două zi a festivalului, evenimentul s-a desfășurat la Casa Corpului Didactic, constituit din conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”, susținută de poeții Ștefan Mitroi și Gheorghe Mihai Bârlea și colocviul „Receptarea operei lui Grigore Vieru și a scriitorilor basarabeni în spațiul românesc”. Au avut loc lansări de carte ale autorilor Elena și Vasile Fluturel.
Spre seară, o delegație numeroasă a plecat din Iași spre Chișinău unde evenimentele au avut loc Joi, 18 Mai 2023, mai întâi dimineața, la bustul poetului Grigore Vieru de pe superba Alee a Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, cu pariciparea copiilor și tinerilor, a personalităților și oficialităților orașului, a delegației sosite din România, Austria și Italia, moment prezidat de academicianul Mihai Cimpoi.
Recitalul susținut de elevii Liceului „Prometeu Protalent”, scenariu și regia Diana Decuseară-Onic, a stârnit și aici înalte vibrații, emoționând publicul.
Lucrările festivalului au continuat în Sala Mică a Academiei de Științe a Republicii Moldova, unde a avut loc Conferința științifică „Grigore Vieru: duminica cuvintelor românești”, susținută de academicienii Mihai Cimpoi și Theodor Codreanu. „Grigore Vieru, poetul arhetipurilor” și „Grigore Vieru – omul duminicii”.
Au urmat prezentările de carte: Tudor Nedelcea – „Grigore Vieru sau Pătimirea Basarabeană”; Grigore Vieru „Opera Poetică” în 6 volume, colecția „Regal de Poezie” realizate de către Asociația culturală „Regal d’Art, Botoșani.
La ora 18:00, în Sala „Clasa Viitorului” a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, s-a desfășurat un impresionant spectacol, sub bagheta profesorului universitar Adrian Ghicov, pornind cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial cu participarea sopranei Claudia Caia de la Opera Națională București, actorului Nicolae Darie, Artist al Poporului, emoționând foarte tare publicul Nicolae Gribincea și Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, tânărul Oleg Spînu, trupe artistice constituite din elevi și studenți.
Adrian Ghicov s-a dovedit încă o dată ca fiind cel mai bun prezentator de evenimente culturale. Spiritul și opera lui Grigore Vieru a pătruns profund întreaga manifestare, întregul spațiu cultural românesc.
Gala premiilor Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” a adus pe scenă, pentru a fi premiați, cei mai talentați fii ai Basarabiei.
Notăm prezența a două importante personalități, Iulian Filip și Ianoș Țurcanu.
Vineri, 19 Mai, Festivalul s-a mutat la Cahul.
La ora 11:30, în Sala Mare a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”, a avut loc un impresionant spectacol muzical poetic „Requiem pentru Grigore Vieru” cu participarea elevilor, studenților, cenaclurilor literare și formațiilor artistice din raionul Cahul și din Brăila, România, primarul orașului Cahul, Nicolae Dandeș.
Coordonat de Valeriu Baban și prezentat de doi tineri foarte talentați, cu participarea poetului Viorel Dinescu, un prieten foarte apropiat al lui Grigore Vieru, spectacolul s-a dovedit un succes răsunător și foarte bine organizat.
Festivalul Grigore Vieru din acest an, 2023, s-a încheiat la orele 15.30, evidențiind o realitate incontestabilă, Grigore Vieru a marcat definitiv conștiința românească și mai ales cea moldoveană, a lăsat posterității opera cea mai apropiată ca valoare și spirit de cea a marelui Eminescu și, astfel, a devenit un reper pentru viitorime.
Felicitări organizatorilor, sute de personalități implicate, și participanților, numărul acestora fiind de ordinea miilor, fără îndoială că va fi imposibilă așternerea uitării peste marea operă a lui Grigore Vieru și acest lucru contează cu adevărat.
N.A: Ca martor al acestor frumoase întâmplări, cer iertare celor pe care i-am omis aici, festivalul a fost uriaș, este lesne să cazi în eroare după o așa încărcătură emoțională.