„Fiecare carte are o muzică pe care o citim cu vocea noastră interioară… este ritmul cărții”.

Miercuri, 26 aprilie, la Clubul de Proză al Filialei București a Uniunii Scriitorilor din România, în cadrul Centrului Cultural Mihai Eminescu, a avut loc evenimentul „Cum am devenit scriitoare”, protagonistă – Simona Preda – jurnalist și specialist în istorie.

Domnul Aurel Maria Baros, coordonatorul evenimentului, ia cuvântul și ne prezintă succint activitatea scriitoarei. Astfel, aflăm că dumneaei este câștigătoarea Premiului „Cartea Anului 2021”, oferit de Filiala București Proză a USR, pentru romanul ,,Cabinetul albastru”, apărut la Editura Litera, 2021.

Urmează doamna Ileana Popescu Bâldea care prezintă biografia autoarei. Simona Preda este membră a USR, absolventă a „Facultății de Filosofie din cadrul Universității București, a Facultății de Istorie, absolventă a masterului în istorie a ideilor și mentalităților, iar în 2011 a devenit  Doctor în istorie.

A publicat articole – cronici, eseuri, sinteze și interviuri în reviste de specialitate – România Literară, Dilema, Ramuri, etc. Este autor și coautor a 4 volume de specialitate, a susținut conferințe, a participat la lansări de carte și dialoguri publice, este autoare de filme documentare…”.

Doamna Simona Preda ia cuvântul și ne vorbește despre pasiunea dânsei pentru pictură, despre mirajul Bucureștiului, despre filosofie care i-a dat posibilitatea să afle instrumentele și mecanismul de a-și pune întrebări, despre pasiunea pentru istorie care a pornit din dorința de a devoala adevărul găsit în documentele de specialitate din arhive care spuneau altceva față de ceea ce învățase în școală, despre propaganda perfidă a comunismului. „… scrisul a venit ca o îmbinare între istorie și literatură…”, mărturisește autoarea spre finalul discursului său.

Despre romanul „Cabinetul albastru” vorbește domnul Emil Lungeanu, invitatul scriitoarei.

„… bântuită încă de strigoiul îngropatei relații toxice cu un Narcis, ea caută remediu într-un cabinet de psihoterapie și află acolo că era victima propriilor imagini despre relația ideală… mai presus de tânjirea cu o pereche a ta în viață e să te găsești pe tine, în povara sigurătății…”,  subliniază în prezentarea sa domnul Emil Lungeanu, romancier, dramaturg și eseist. Continuă prin a puncta tehnica folosită de autoare – „narațiunea și dialogul nu alternează clasic, ci se întretaie prin parataxă, prin distribuția vocilor… iată, așadar, nu doar un roman impecabil scris, dar și un regal de cultură…”. Încheie prin a felicita atât autoarea pentru roman, cât și pe cititorii acestuia.

Urmează o discuție liberă în care domnul Aurel Maria Baros ironizează inteligența artificială.

Momentul lecturii publice nu se lasă mult așteptat. Autoarea citește un fragment din romanul său.

Ileana Popescu Bâldea intervievează autoarea. Simona Preda răspunde așa cum scrie – cu sinceritate, clar, emițând mesaje profunde. Punctează avantajele și dezavantajele scrisului la persoana I, unde felul în care frazează autorul și stilul în care scrie sunt extrem de importante – „Fiecare carte are o muzică pe care o citim cu vocea noastră interioară… este ritmul cărții… orice carte prin vocea cu care o citim ne cântă… felul în care scrie autorul, muzica lui interioară e cea care-ți intră în subconștient…”.

Evenimentul se încheie cu un poem scris de Simona Preda care sintetizează întregul roman. Înainte de a da autografe, autoarea răspunde câtorva întrebări venite din public.

Am participat la un eveniment extrem de sensibil unde autoarea a vorbit deschis celor prezenți, a vorbit cu sinceritate, din suflet. Avem nevoie de asemenea intelectuali pentru a ieși din rutina zilnică. Felicitări și succes în noile proiecte!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top