”Părea o poveste” de Iuliana Baciu – Opinii de cititor

”Părea o poveste” de Iuliana Baciu – Opinii de cititor

Părea o poveste însă, în realitate, este un izvor de emoții, de sentimente pozitive, fiindcă niciun rând din cartea asta nu transmite remușcări, proteste, frustrări, ranchiune sau alte răutăți, chiar dacă povestea parcurge vicisitudinile totalitarismului.

Surprinde locurile și timpurile, obiceiurile și aspirațiile, destinul personajelor, cu precădere al celui pricipal, Smaranda, doar din perspectiva valorilor reale, neconfecționate artificial.

Povestea de dragoste lunecă impetuos ca un râu care nu dă să rupă zăgazuri, să șocheze silit, nici atunci când o tragedie trăită de Smaranda poate părea unor cititori punctul culminant.

Pentru cititorul care am fost, a rămas important doar momentul în care personajul a reușit să depășească cel mai greu moment și să se lase în brațele unei noi iubiri.

Faptul că autoarea nu a dramatizat întâmplările, nici atunci când gradul de rudenie al celor doi bărbați din viața Smarandei, ar fi putut să fie speculat literar pentru a crea contradicție, dă cărții nota de rafinament pe lângă talentul de narator, fără subterfugii livrești, prin care ne sugerează că oricare dintre noi ar trebui să păstrăm dintre toate întâmplările noastre numai pe cele relevant pozitive.

Satul românesc în ”Părea o poveste” este descris cu smerenie, pentru Iuliana Baciu acesta rămâne o icoană a curățeniei sufletești, a căii spre transcendență, spre mântuire.

Iubirea în niciuna din cărțile sale nu este povestită ca mondenitate, frivolitate, ci numai ca o firească însușire spirituală.  Destinul personajelor rămâne mereu legat de alegerile personale și nicidecum de un fatalism dramatic ori, mai rău, tragic.

Pe măsură ce parcurgeam cartea aveam sentimentul că retrăiesc altfel propriile amintiri care, firește, nu au nimic în comun cu povestea, dar veneau atrase de pozitivitatea acesteia. Am avut uneori sentimentul unui lirism ascuns în narațiune, un imn naturii și omului.

După debutul în limba italiană cu ”Puzzle della mia vita”, la Editura Minela, acum, cu ”Părea o poveste” la Editura ArtBook, Iuliana Baciu și-a confirmat maturitatea ca scriitor.

Cărțile sale viitoare vor fi citite pornind de la garanția numelui său, așteptându-se cititorul la o operă cel puțin la fel de autentică și valoroasă, capabilă să transmită mesaje importante.

Recomand fără nicio reținere lectura ambelor cărți ale Iulianei Baciu pe care o felicit și aștept cu răbdare noile sale apariții editoriale.

Scroll to Top