Adrian Suciu – Profetul popular

14074276-feat,,Iubesc poezia ca pe o mamă vitregă… Am făcut lumea cu un pix de un leu. Am scris/ și-am îndurat. Eu sunt/ cel ce nu sunt.”(Am scris și-am îndurat/ Profetul popular)

Chiar dacă ploaia și-a pus amprenta pe seara în care a avut loc lansarea volumului de versuri – ,,Profetul popular”– autor Adrian Suciu, poezia ne-a încălzit sufletele.
Vineri, 26 iunie, într-un cadru intim, Adrian Suciu a adunat prieteni care-l admiră și-l respectă, atât ca om, cât și ca poet. Aproape toți participanții la eveniment au vorbit despre autor și au citit din noul său volum de versuri – ,,Profetul popular”– publicat la Editura Tracus Arte.

Pe fundalul muzical al ploii s-au lecturat multe poezii. Iată câteva titluri: Excitatorul, Profetul popular, A nu se dărui femeilor, Înspre țările calde, Să bei singur, Fals tratat despre alcool, Fiul văduvei.

Domnul Valeriu Mircea Popa spune despre Adrian Suciu: ,,are un stil absolut personal… 11009202_768425796607517_2895065553286021823_n_zpseavojoveAdrian, fără îndoială, este printre cei mai buni poeți în momentul de față… el are în spate o serie de lecturi, povestea asta nu se vede … faptul că a citit și a meditat pe marginea sfintelor scripturi, se cunoaște, dar în ce sens? Preluări de cuvânt care par extrem de noi și sunt foarte pregnante, folosite în context de altă factură. Ce să spun despre el? pot să spun că-l iubesc foarte mult”. Poetul Valeriu Mircea Popa dă citire poeziei domniei sale – ,,adevărul gol goluț”- o poezie în care ironizează tehnica modernă. Finalul este imprevizibil :,,Seara spun o mică rugăciune/ găsită printre neuronii din dreapta peisajului/ „Doamne Dumnezeule/ ajută-i pe omuleții Tăi/ că tare mai sunt caraghioși/ cheltuiesc o viață întreagă/ numai ca să afle rostul/ meseriei de a trăi”/ Spun rugăciunea/ și pe urmă pot să dorm liniștit/ cu Profetul popular sub pernă/ habar n-am cine-i ăla”.

1897812_768426013274162_1633605903708631581_n_zpsvhexnyqi,,Dragi prieteni, m-am tot gândit că este atât de greu să spui ceva despre Adrian Suciu,ceea ce-mi place la el, îmi și displace la fel de tare… Ai tu o forță teribilă de a ne face cumva să fim în jurul tău. .. voi spune că omul Adrian Suciu, cel care inițial mă revoltase, prin prezența lui destul de acidă, de activă și de revoltată în lumea literară, a sfârșit prin a-mi stârni admirația…: felul tău de a fi – autentic, puternic, despovărat de orice fel de inhibiții sau de orice fel de canon literar- ai curajul să spui ceea ce crezi, ai curajul să scrii ceea ce simți și pentru asta te felicit din suflet. Până la urmă poate că ești una dintre cele mai autentice prezențe literare, cel puțin din generația noastră.” , spune Clara Mărgineau după care încheie prin a lectura poeziile ,,Visul femeii” (Adrian Suciu) și ,,Artiștii lumii”(Clara Mărgineanu).

Au luat cuvântul: Paul Vinicius, Nora Iuga, Ioan Es.Pop, Ciprian Chirvasiu, Lucian Vasilescu, Anca Mizumschi, Adrian Pârvu etc.
Momentul artistic ne-a fost dăruit de actrițele Doina Ghițescu și Cristin Art care au recitat poezii din volumul de versuri ,,Profetul popular” într-o manieră proprie.
,,Este un poet viu … el se inventează de la volum la volum… ce este nou în volumul acesta?… Este vorba despre un nonconformism care te păstrează viu, așa cum a fost și la Vintilă Ivănceanu.”, afirmă poetul Paul Vinicius apoi încheie discursul său citind din volumul de versuri ,,Profetul popular”.

10563166_1439039173085765_1012656934567850738_n_zpsgtzpngpsAm participat la o seară de excepție, așa cum sunt toate serile de poezie vie organizate de Adrian Suciu. Am plecat cu sufletul încărcat de energie pozitivă și cu admirație pentru noul volum de versuri care mi-a readus o părticică din Dumnezeu, pe care de multe ori l-am uitat, din păcate. Pot spune cu siguranță că Adrian Suciu are darul unui profet. Aduce cititorul mai aproape de cuvântul Domnului, chiar dacă o parte din poeziile lui sunt pragmatice sau ironizează condiția umană, păcatul, viciul de a fi om, cu bune și rele.

,,N-am scris nimic./ Numai Dumnezeu știe să scrie/ și a scris o singură dată.” (N-am scris nimic)

Lectură plăcută!

articol de Claudia Minela

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top