„… fără oamenii din jurul meu, n-aș exista!”
Așa cum aminteam într-un alt material, evenimentele au curs în luna decembrie. Cronologic, după Târgul de carte Gaudeamus, a urmat un eveniment organizat de Editura Minela – „O seară cu prietenii lui Valeriu Barbu” care s-a desfășurat la Infinity Lounge, marți, 13 decembrie.
Chiar dacă se simte stingherit când se vorbește despre el, Valeriu Barbu continuă cu modestie să facă lucruri mărețe cu scriitorii români din comunitatea de la Roma, spunând că el nu este important, fără oamenii frumoși din jurul său n-ar exista.
Valeriu Dg. Barbu, scriitor, jurnalist, traducător, fondatorul Cenaclului de la Roma, al postului de Radio Vocativ, al Revistei Vocativ și al ziarului Vocativ Plus, cofondator al Editurii Minela, este un spirit permanent viu, omniprezent, dar în adâncul sufletului său rămâne un „poetom”, aedul care crede în puterea cuvântului, crede cu tărie că poezia pură va schimba lumea – – ,,refuza să plângă de durere/ păstra veselia, fie chiar și cât o pojghiță”.
El îi îndeamnă pe oameni să nu caute poezia acolo unde ea nu există, ci în frumusețea din jurul lor, în viață, în bucuria de a trăi – ,,nu mai căuta poezia/ ea este surâsul viața și împlinirea menirii de Om/ Superlativul de-o veșnicie ne cheamă… simți legile vii cum sună a poezie?// nici nu mai trebuie să scrii vreo ceva/ versul inimii tale ajunge singur/ acolo unde nicio carte n-ar visa vreodată// uite, eu, Poetomul/ nu am scris niciodată nimic și totuși/ din nou lumea de cântec am umplut-o”.
Nu puteam trece mai departe fără să amintesc despre gândurile lui Valeriu adunate între copertele volumului „Poetom”, gânduri care-l caracterizează și în realitate. Îi place să fie înconjurat de oameni care simt asemenea lui. Îi place noțiunea de „împreună”.
Iată-ne, așadar, împreună, în seara unde muzica și poezia au format un cerc de lumină în jurul acestui spiriduș.
Evenimentul a debutat cu muzică, un dar de excepție primit de la domnul Tic Petroșel și prietenii săi speciali – Bianca Ioana Dumitriu și muzicianul Valery Main. Am ascultat melodii cuprinse în albumul „Brumariada 1”, un proiect remarcabil, rafinat, dedicat poetului Emil Brumaru.
„Muzica balcanică are o ușoară tentă rusească”, afirmă domnul Valery Main. Melodia „Leonid Dimov”, un vals cu reminiscențe grecești, în acorduri de bouzuki, a încântat publicul – „O,o,o e seară, e seară/ Și eu beau singur într-un birt/ O, o, o e seară, e seară/ Pe butoiașele cu spirt”.
Domnul Tic Petroșel l-a invitat la microfon pe Nicolae Tzone, editor și scriitor renumit, care a povestit cu admirație despre întâlnirea cu Emil Brumaru, din vremea când acesta se afla printre noi.
Momentele muzicale s-au împletit cu cele lirice într-o armonie relaxantă. Au citit din creațiile proprii: Radu Andrei Popa, Simina Drăguț, Crina Emanuela, Daniela Toma, Ionuț Calotă și Radu Cristian Constantin.
Editorul volumelor „Bate șaua” (poezie) și „Lupoaica” (roman), publicate la Editura Minela, București, 2022, ambele semnate de Valeriu Dg. Barbu, a punctat câteva idei esențiale care dau valoare celor două cărți.
Valeriu Barbu a luat cuvântul și ne-a vorbit despre Cenaclul de la Roma, despre proiectele și evenimentele ce vor urma, despre scriitorii și realizările acestora, precum și despre vizitele recente ale unor oameni de cultură din România.
Evenimentul s-a încheiat cu o serie de melodiii și colinde oferite de prietenul nostru Nicu Nicușor.
Vocea caldă, jovialitatea, repertoriul vast, incluzând aproape toate stilurile muzicale – începând cu folk vechi și nou, încheind cu o piesă din muzica renumită a lui Zavaidoc – au ajuns la sufletul publicului determinându-l să cânte la unison.
Colindele au fost de excepție, ne-au întors în timp, în vremea copilăriei – „Seara asta, seara asta-i seară sfântă/ Lângă noi, lângă noi îngerii cântă”.
Ei bine, da, îngerii au cântat emoționându-ne profund. Nicu Nicușor l-a provocat pe Tic Petroșel interpretând o melodie a acestuia. Tic i s- a alăturat și au făcut un duet de excepție împreună, chiar dacă a durat foarte puțin. Au fost geniali! Nu exagerez când spun asta.
Vă mulțumesc din suflet, oameni frumoși, mulțumiri invitaților și publicului!