„Dacă lumea ar fi condusă de poeți, n-ar mai fi războaie” Carmen Secere – interviu

În perioada 7 – 11 decembrie, a avut loc Ediţia cu numărul 29 a Târgului de Carte GAUDEAMUS, Radio România, în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo.

Evenimentul a fost organizat de Radio România, proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.

La standul Editurii Vinea,  a avut loc  lansarea volumului „Jucării cu gheare/ neoficial sunt frumoasă”, semnat de poeta Carmen Secere. Au vorbit despre carte dl. Nicolae Tzone, editor și doamna Raluca Faraon.

La finalul evenimentului, Carmen Secere a oferit autografe participanților. Ca bonus, autoarea a făcut fotografii cu cititorii săi, glumind și socializând cu aceștia.

Interviu cu poeta Carmen Secere – „Dacă lumea ar fi condusă de poeți, n-ar mai fi războaie, câtă pace și iubire ar fi!”

Claudia Minela: Am avut bucuria să particip la lansare noului tău volum de poezii „Jucării cu gheare/ neoficial sunt frumoasă” la care au  participat mulți poeți cunoscuți, dar și oameni care-ți iubesc poezia. Titlul mi s-a părut neobișnuit. Ce te-a inspirat să alegi acest titlu?

Carmen Secere: Titlurile vin, ca și poemele, mă caută… și poeziile mă  caută. Poezia mă caută, mă roagă s-o scriu, o scriu și pleacă… apoi o dau mai departe.

CM: Este un act intim poezia?

CS: Da, este un act intim, este modul meu de a fi îndrăgostită, îndrăgostită de orice. În momentul în care nu voi mai fi îndrăgostită, dragostea va muri.

CM: Cum ți s-a părut ediția Gaudeamus de anul acesta?

CS: Mai bogată. Mult mai mulți oameni, oameni senini.

CM: Ce ne poți spune despre activitatea ta literară viitoare?

CS: Nu am planuri de viitor. Las să curgă, să mă surprindă viața.

CM: Ce urmează, ce ți-ar plăcea să scrii… tot poezie sau proză?

CS: Da, tot poezie. De fapt nu știu, ce-mi vine, însă cu siguranță poezia este prioritară. Este modul meu de a respira și atunci nu o pot trăda.

CM: Tu nu ești de mult timp în lumea literară. Sunt în asentimentul doamnei Raluca Faraon care a afirmat la eveniment că este evidentă evoluția ta în acești ani. De când scrii, cum a fost începutul?

CS: Scriu de mult timp, însă am publicat prima carte în 2018.

CM: Crezi că mai este importantă cartea în zilele noastre?

CS: Foarte importantă! Baudelaire spunea că „ orice om sănătos poate rezista două zile fără mâncare, dar fără poezie, nu”. Cartea ne crește… ne face mari. Totul începe în copilărie.

CM:  Te rog să transmiți cititorilor tăi un mesaj!

CS: Pace… să fim veseli, să citim și să ne întâlnim mai des. Mi-au lipsit enorm întâlnirile cu voi.

CM: Pentru tine ce-ți dorești în noul an?

CS: Tot pace. Îmi doresc să ne întâlnim mai des, nu doar la astfel de evenimente. Hai să facem noi evenimente în viața noastră! Să ne întâlnim la o terasă, pe stradă, oriunde, să ne întâlnim să cântăm, să recităm… să fim împreună.

CM: În încheiere, la final de an te rog să transmiți un gând bun oamenilor iubitori de frumos!

CM: Dacă lumea ar fi condusă de poeți, n-ar mai fi războaie , câtă pace și iubire ar fi! Hai să conducem noi lumea și să visăm la mai bine! N-am încetat o clipă să visez. Și acum trăiesc un vis.

Pace și iubire!

 

Scroll to Top